Regional bibliotekplan for Troms 2017-2028

12 Strategier for tjenesteområdet lokal arena og møteplass

Mål

Biblioteket er en inkluderende møteplass og en arena for samtale og debatt.

Folkebiblioteket har gjennom formålsparagrafen i Lov om folkebibliotek fått understreket sin rolle som fysisk møteplass og arena for offentlig samtale og debatt. Dette innebærer både en styrking av demokratirollen og økt vekt på folkebiblioteket som sosial møteplass, integreringsarena og lokalsamfunnsaktør. Befolkningen skal møtes med en imøtekommende holdning. Folkebiblioteket skal bidra til å øke tillit mellom mennesker og utvikle demokrati og bevisste samfunnsborgere gjennom deltakelse.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet understreker at god stedsutvikling er viktig for trivsel og trygghet, bosetting, næringsutvikling og ivaretakelse av miljøhensyn. «Kommuner som lykkes med å utvikle attraktive og levende byer og tettsteder kjennetegnes ved å være aktive samfunnsutviklere, har et helhetlig og langsiktig grep på arbeidet, og spiller på lag med innbyggere og lokalt næringsliv. Gode byrom og møteplasser fremmer kontakt mellom mennesker og er viktig for det sosiale livet på stedet.» Folkebibliotekene kan være en slik møteplass i sine lokalsamfunn.

Samfunnet trenger folkebibliotek som er synlige og har godt tilpassede lokaler som åpner for aktivitet, læring og kulturell utveksling. Folkebiblioteket skal aktivt arbeide for økt tilgjengelighet, og ha innbydende og åpne omgivelser med rom for aktiviteter og møter mellom mennesker. Universell utforming og tilgang for alle, både fysisk og digitalt, må være grunnleggende i hele virksomheten.

Det er viktig å utvikle funksjonelle bibliotekrom som er tilrettelagt for forskjellige typer aktiviteter, nye behov og som har plass til folk. Folkebibliotekene må ha oppgradert utstyrspark og arbeide for å øke funksjonaliteten og tilgjengeligheten. Man bør vurdere å innføre selvbetjente åpningstider hvor publikum har tilgang til biblioteket selv når bibliotekets ansatte ikke er tilstede.

Partnerskap med andre aktører er nødvendig for utvikling og måloppnåelse. Gjennom samhandling med andre lokale samfunnsaktører skapes gode relasjoner og folkebiblioteket får tilført annen kompetanse, og får noen å dele ressurser med. Nye partnerskap kan gi muligheten til nye eksperimenter og metoder. Partnerskap bør profesjonaliseres og formaliseres ved uttalte forventninger, fordeling av ansvar og roller og ved å formulere målsettinger for fellesskapet.

Alle som bruker folkebiblioteket skal oppleve et mangfoldig bibliotek med plass til alle. Folkebiblioteket er for mange en inngang til norsk kultur og det norske samfunn. I folkebibliotekene i Troms skal samisk og kvensk litteratur, språk og kultur være synlig. Folkebibliotekene er et viktig redskap i styrkingen av den nordlige identiteten. Brukerne av folkebiblioteket har ulik bakgrunn.

Folkebiblioteket skal slippe fram forskjellige stemmer og kulturer. Det må være seg bevisst sin rolle som integreringsarena og jobbe for økt inkludering av alle grupper i samfunnet, ved tjenestetilbud, ansettelser og sin virksomhet for øvrig.

12.1 Møteplass

Folkebiblioteket har en egenverdi gjennom sin uavhengige rolle som fristed og nøytral arena. Bibliotekrommet er for alle, både de som ønsker å være for seg selv, som uforpliktet publikummer og som aktiv deltaker. Folkebiblioteket kan bidra på mange ulike nivå i forhold til lokalsamfunnets behov og utviklingspotensial. Det kan være et terskelløst samlingssted der man møter ulike mennesker og ser at man kanskje ikke er ulike likevel. Folkebiblioteket aktivt synliggjøres som lokalsamfunnets møterom og ta initiativ til å samarbeide med lokale aktører. Brukerne av folkebiblioteket må aktiveres og involveres i større grad. Folkebiblioteket kan være lokalsamfunnets trygge arena for møter mellom mennesker for eksempel gjennom sosiale treff rundt et gjøremål.

Arrangørkompetanse og fokus på publikumsutvikling trengs for å tilrettelegge folkebiblioteket som arena og møteplass. Publikumsutvikling handler om å bygge relasjoner med ulike publikumsgrupper i samfunnet. For folkebiblioteket betyr det å arbeide med og skape et godt forhold til innbyggerne og kjenne sine brukere så godt at man kan tilpasse tilbudene til de gruppene som fins lokalt.

12.2 Arena for samtale og debatt

Folkebiblioteket kan forsterke befolkningens muligheter til å kunne påvirke lokalt og være aktive medborgere. Folkebiblioteket skal gi plass til et mangfold av holdninger, ytringer og kulturelle uttrykk og arrangere samtaler og debatter som speiler samfunnet. Det må arbeides med å avklare hvordan man skal løse dette i lokalsamfunnet og hvilken rolle folkebibliotekene skal ta. Foreløpig løses dette på ulike måter og har skapt en del utfordringer. På mindre steder kan folkebiblioteket med fordel samarbeide med andre lokale aktører, som ulike interessegrupper og lokal presse. Man bør som biblioteksjef ha en bevisst og kunnskapsbasert holdning til hvordan takle denne rollen på en god måte, for seg selv og for sine ansatte. Det er ønskelig at det utarbeides felles retningslinjer i forhold til gjennomføring og samarbeid. Det kan også prøves ut ulike arrangementskonsepter i fellesskap.

12.3 Integreringsarena

Folkebibliotekene i fylket har en rolle i integreringsarbeidet. Utvikling av møteplassfunksjonen og systematisk integreringsarbeid forutsetter tilgang til nødvendige ressurser og kompetanse.

Folkebiblioteket skal samhandle med andre aktører i lokalsamfunnet for å øke inkluderingen for ulike grupper i samfunnet og legge til rette for at andre aktører kan bruke folkebiblioteket til integreringsfremmende tiltak, som leksehjelp og språkkafe, for eksempel i samarbeid med Røde kors, flyktningetjeneste og voksenopplæring. De ansatte i folkebibliotekene kurses i forhold til hvordan man arbeider med flerkulturelle bibliotektjenester. Dette er ingen homogen gruppe. Det er viktig å kartlegger hvem som bor i egen kommune og hvilke behov de har, for å kunne tilpasse tjenesten.

Folkebiblioteket bidrar til økt språkforståelse, å gi leselyst og informasjon, og øke den digitale kompetansen. Folkebiblioteket spiller en viktig rolle den første tiden for mange innvandrere som en vei inn i det norske samfunnet for å forstå kultur, politikk, religion og velferdstilbud. Folkebiblioteket kan være med på å styrke denne gruppas muligheter for økt deltakelse og inkludering i samfunnet.

Strategier for tjenesteområdet lokal arena og møteplass

  1. Gi tilgang til et imøtekommende og åpent folkebibliotek som er tilrettelagt for aktiviteter og møter mellom mennesker.
  2. Utvikle folkebibliotekene som møtested og arena for samtale og debatt
  3. Utvikle møteplassen i samarbeid mellom folkebibliotek og lokale aktører
  4. Synliggjøre folkebiblioteket som stedsutvikler og lokalsamfunnets møterom
  5. Utvikle folkebiblioteket som flerkulturell arena