Regional bibliotekplan for Troms 2017-2028

8 Overordnede perspektiver

Planprosessen har vært styrt av noen overordnede perspektiver og forutsetninger som likeverdige ledesnorer både i arbeidet med planen og for det videre arbeidet som skal gjøres. I høringsrunden for planprogrammet for Regional bibliotekplan for Troms kom det innspill om at man burde ha med «det aktive bibliotekrommet» som perspektiv, så det er tatt som eget perspektiv. I tillegg er det tatt med et par utdypninger som er sett i etterkant.

8.1 Lokal forankring og tilstrekkelig nærhet til tjenestene

Folkebibliotekene har en mangfoldig brukergruppe med mange ulike behov. Bibliotekenes tjenester må være gode og komme alle brukerne til gode. Tjenestene må være relevante og tilpasset brukergruppenes forskjellige behov for nærhet til tjenestene.

8.2 Samarbeid og samhandling

Samarbeid mellom bibliotek på ulike forvaltningsnivå og på tvers av kommunegrenser, og nettverk og tverrfaglig samhandling med lokale aktører er svært viktig for å kunne tilby relevante tjenester.

Utdyping: Det må utvikles ulike modeller for organisering av bibliotektjenestene. Folkebibliotekene må være åpen for erfaring- og kunnskapsutveksling og ha bevissthet rundt muligheter og utfordringer.

8.3 Kvalitet, kompetanse og faglighet

For å kunne tilby faglig godt forankrede tjenester kreves en systematisk satsing på faglighet og kompetanse innenfor alle arbeidsfelt. Bibliotekenes ansatte må være faglig oppdatert og trygge i sine roller for å kunne følge med i utviklingen.

8.4 Økonomiske virkemidler - Prosjekt- og utviklingsmidler

Bibliotekplanen er et viktig verktøy for å få fram større utviklings- og kompetansetiltak som vil kunne utløse eksterne midler. Det er samtidig et mål at basistjenestene i biblioteket blir mer solid og bærekraftig og mindre avhengig av eksterne midler.

Utdyping: Prosjektorganisering har ført til mange positive resultat i Troms. Prosjekter gir både utfordringer og muligheter og krever ressurser blant annet personalmessig. Prosjekt i fylket bør organiseres i større fellesskap, slik at man kan klare å hente ut gevinster uten at det blir for stor påkjenning for de involverte. Prosjektorganisering kan fungere bra når man skal gjennomføre større endringer eller satsinger. Det er påkrevd med ekstern finansiering hvis det skal settes i gang store endringsprosjekter.

8.5 Samisk og kvensk kultur

Samisk og kvensk språk og kultur er en del av vårt område og bibliotekene er et viktig redskap i styrkingen av disse.

8.6 Biblioteket som digital kunnskapsressurs

Bibliotekene må følge den digitale utviklingen og omstille seg i takt med samfunnsutviklingen. Dette perspektivet må implementeres i alle deler av arbeidet for at bibliotekene skal være moderne digitale kunnskapsressurser og kunne ta i bruk og gi tilgang til nødvendig teknologi, tjenester og kompetanse.

8.7 Tilgjengelighet

Tilgjengelighet handler om åpenhet både fysisk, digitalt og mentalt. Bibliotekene skal legge til rette for en universell utforming som tar hensyn til brukernes ulike behov. Dette perspektivet må være med i utforming av bibliotekrommet, i de digitale tjenestene, i medietilbudet og i møtet med mennesker uavhengig av alder, sosial- og kulturell bakgrunn.

8.8 Fellestjenester

Det må vurderes hvilke tjenester som kan løses i fellesskap innenfor bibliotekområdet i fylket og hvordan man gjennom samhandling kan oppnå bedre ressursutnyttelse.

8.9 Aktive bibliotekrom

Folkebiblioteket skal være et sted hvor mennesker kan møtes rundt aktiviteter som knytter en sammen og gir nye opplevelser og læring, skapende rom som er tilrettelagt for ulike kreative verksted og aktiviteter. Økt dialog med diverse lokale lag og foreninger og brukergrupper kan også føre til flere brukerstyrte skapende aktiviteter.