Regional bibliotekplan for Troms 2017-2028

1 Forord

Visjonen for den regionale bibliotekplanen er «All verdens kunnskap og kultur til alle!»

Folkebibliotekene er unike kulturinstitusjoner på grunn av sitt brede samfunnsoppdrag som kunnskapsaktør, litteratur- og kulturarena og lokalt møtested. Folkebibliotekene må være der hvor folk bor og tilby kvalitetsmessig gode bibliotektjenester som styrker innbyggerne som samfunnsborgere og enkeltmennesker.

«Verdigrunnlaget og legitimiteten til bibliotekene bygger på tanken om at kunnskap og utdanning skal være tilgjengelig for alle, uavhengig av sosiale, økonomiske og geografiske skillelinjer». Dette er et sitat fra den siste stortingsmeldinga om bibliotek. Ei målsetting om folkeopplysning var også forutsetninga da folkebibliotekene ble etablert på 1800-tallet. Gjennom bibliotekene skulle folket få tilgang til kunnskap og dannelse, og de skulle støtte opp om demokratibyggingen. Dette gjelder fortsatt. Det er på tide å revitalisere kjerna i institusjonenes begrunnelse, og oppdatere den til forventninger og muligheter i den digitale virkeligheta vi befinner oss i nå.

Bibliotekene har en sentral rolle som læringsarena, studiebibliotek og kunnskapstilbyder for studenter, det lokale arbeidslivet og for menigmann. Det må avklares hvordan sikre alle som bor i fylket lik tilgang til kunnskap og informasjon. Folkebibliotekene har et potensial til å fylle rollen som lokal kunnskapsaktør og leverandør av fagbibliotektjenester lokalt. I Troms er vi i gang med å utvikle en strategi for en digital region og det er ønsket at folkebibliotekene har en større rolle i det digitale kompetansearbeidet.

Folkebibliotekene skal støtte opp om lese- og skriveopplæringen, og de er særdeles viktige i det lesefremmende arbeidet. Gode leseferdigheter er avgjørende for mestring og forutsetter at man leser mye. På folkebiblioteket skal leseren møte teksten og opplevelsene som inspirerer og motiverer til videre vekst. Gjennom folkebibliotekene får befolkningen tilgang til et mangfold av litterære, språklige og kulturelle utrykk og opplevelser. Folkebibliotekene må også synliggjøres som stedsutviklere og være levende møtesteder. En arena for integrering og møter mellom mennesker.

Fylkeskommunens ansvar for folkebibliotekenes utvikling er ifølge Lov om folkebibliotek å ivareta regionale bibliotekoppgaver og regional bibliotekutvikling. Dette handler om å utvikle bibliotektjenesten i tett samhandling med kommunene. Det er et ønske at kunnskapen om folkebibliotekenes potensiale må bli større hos bibliotekeierne. Fylkeskommunen har planmyndighet og gjennom bibliotekplanen får vi et felles styringsverktøy som gir oss den nødvendige samhandlingen og koordineringen av utviklingstiltak og fellesløsninger. Samhandling og deling av ansvar og ressurser kan styrke folkebibliotekenes rolle i samfunnet og gjøre det mulig å løse mer av samfunnsoppdraget. For å kunne tilby faglig godt forankrede tjenester kreves en systematisk satsing på kompetanse innenfor alle arbeidsfelt.

Fylkeskommunen skal legge til rette for gode kommunale bibliotektjenester. Sammen skal vi gjøre hverandre gode og arbeide for å oppnå det overordnede målet for bibliotekplanen: Gode og likeverdige tjenester og tilstrekkelig nærhet til tjenestene for alle innbyggerne i Troms.

Willy Ørnebakk,

Fylkesråd for helse, kultur og næring