Mulighetsstudie - Verdikjede for hydrogen i Troms og Finnmark

1 Forord

I 2018 ble det offentliggjort at det skulle startes et pilotprosjekt med produksjon av grønt hydrogen fra vindkraft i Berlevåg. Daværende Finnmark fylkeskommune brukte dette som utgangspunkt til en større strategisk satsing og søkte klimasatsmidler til et helhetlig strategiprosjekt. Denne mulighetsstudien er utarbeidet i 2020 og første halvår av 2021 som et ledd i dette strategiske arbeidet. Studien skal peke ut mulighetene for produksjon av rent hydrogen og ammoniakk og mulighetene for innfasing av hydrogenbaserte energibærere i fylket og dermed potensialet for lokalt forbruk av hydrogen. Resultatet ble denne mulighetsstudien som er utarbeidet av Simon Pind Jessen (PhD - Teamleder Næring og miljø, Nordkapp kommune), Hilde S. Bersvendsen (cand. polit – seksjonsleder for næringssatsinger, Troms og Finnmark fylkeskommune) og foreløpig kvalitetssikret av Federico Zenith (PhD – seniorforsker, SINTEF). Siste og avsluttende kvalitetssikring av mulighetsstudien gjennomføres i forbindelse med rapportering til Miljødirektoratet/ Klimasatsmidler feb. 2022. Arbeidet har løpende vært presentert for strategiarbeidets referansegruppe og har over sommeren 2021 vært på en høring sammen med strategidokumentet. Innspill fra referansegruppen og diverse aktører under høringsrunden har vært viktige bidrag i arbeidet.

Mulighetsstudien er det opp i fire deler. Del 1 kan ses som en status for hydrogen i Norge og EU generelt, mens del 2 – 4 tar for seg de lokale forhold for Troms & Finnmark, med potensiell produksjon og forbruk (Del 2), potensielle gevinster (Del 3) og en presentasjon av flere spennende cases fra prosjekter og bedrifter i fylket (Del 4).

I Del 2 presenteres en rekke beregninger og framskrivinger av fylkets potensielle produksjon og forbruk av hydrogen. Beregninger av potensiell produksjon bygger på aktørenes egne forventninger og regionale planer og vil være heftet med vesentlige usikkerheter. For grønt hydrogen er det særlig usikkerhet knyttet til potensiell vindkraftutbygging på land, og for blått hydrogen er det særlig usikkerheter knyttet til tilgang på lagringsfelt og modenhet / lønnsomhet for teknologi ved CO2-fangst. Beregningene av potensielt forbruk tar utgangspunkt i fylkets klimagassutslipp kombinert med en vurdering av hvilke områder hydrogenbaserte energibærere kan ventes å ha bli et lønnsomt nullutslippsalternativ og på hvilken tidshorisont. I Del 3 beregnes potensielle gevinster ut ifra beregningene i Del 2. Også disse tallene er behefter med store usikkerheter, men kan vise potensialet, og på samme tid understreke viktigheten av å ta i bruk hydrogen lokalt. Produksjon av 1000 tonn hydrogen årlig gir ett årsverk, mens forbruket av 1000 tonn lokalt øker sysselsettingseffektene med ytterligere fem eller seks. Lokalt forbruk vil således både bidra til å redusere klimagassutslipp og skape lokale ringvirkninger gjennom nye arbeidsplasser knyttet til helhetlige verdikjeder. I Del 4 presenteres noen av de mange potensielle leverandører i disse verdikjedene, både innen hydrogen og innen anvendelse av biproduktene fra grønn hydrogenproduksjon, oksygen og varme.

Arbeidet med mulighetsstudien har vært både utfordrende og spennende. Utvikling innen hydrogen skjer fort om dagen, og rapporten vil i praksis utdateres raskere enn den skrives. Funn og framskrivninger bør gjennomgås løpende som nye initiativer kommer til og andre er prøvd ut. Våre beregninger bør gjentas og revideres løpende, og gjerne minimum hvert 2. - 3. år.