Årets viktigste arena for innovasjon og ITS innen samferdsel

Samferdselsetaten i Troms fylkeskommune stilte med flere representanter på Innovasjonsarena 2024 i Kristiansand.

Innovasjonsarena ble arrangert i regi av VIA – næringsklyngen for transportinfrastruktur, Statens vegvesen og Nye Veier AS. Troms fylkeskommune er også en aktiv partner i VIA Cluster. 

På arenaen får infrastruktureiere diskutert nye innovative og bærekraftige løsninger innen elektrisitet, bru, skred, tunnel og vei – sammen med leverandører og rådgivende konsulenter. Smarte løsninger som tilstandsmålere, miljøvennlig materialbruk, deteksjon med kamera og radar, energibesparende LED-skilt og belysning, fibersensorer, samt bruk av AI i planlegging, drift og vedlikehold – var noen smakebiter deltakerne fikk innsikt i. 

Fra samferdselsetaten deltok Rudi Thomassen, Birger Schjølberg, Karina Solstad, Arild Olsen, Eirin-Anne Blix, Solveig Sandnes og Kristin Jacobsen.

Samferdselsetaten arbeider systematisk med innovasjon i sektoren. Deltakelse på slike arenaer med ansatte som har ulik kompetanse og kunnskap, er bedre i stand til å videreformidle de utfordringene vi har på fylkesveinettet.  Det pekes på smale veier, lav trafikkmengde, utfordrende topografi og et krevende klima, utdaterte tunneler, mange skredpunkter, vedlikeholdsetterslep, manglende bæreevne og behovet for trafikksikkerhet med mer. 

Det er en gruppe mennesker bak et bord. - Klikk for stort bildeSamferdselsetaten stilte sterkt på årets Innovasjonsarena. TFK

Godt besøkt stand og en viktig stemme i fagpanelene

– Standen vår ble godt besøkt av leverandører, for å høre om våre behov og hva vi holder på med innen infrastruktur, sier Kristin Jacobsen entusiastisk, prosjektleder innen ITS, innovasjon- og teknologiutvikling. 

Tunnelforvalter Arild Olsen deltok i panel for Sikkerhet og tunnelsikkerhet, og seksjonsleder for utbygging Eirin-Anne Blix ble presentert gode pitcher i panelet om Bærekraftige og miljøvennlige materialer og løsninger. 

I tillegg var deltakerne med på flere "speed-dates" med ulike bedrifter og konsulenter som presenterte sine innovative løsninger. Her deltok blant annet Infraspace som tilbyr system for generativ design for mer bærekraftig veiplanlegging. Begrensning av naturinngrep, redusert CO2 utslipp, og "godt nok-prinsippet" blir viktigere i sektoren.  Her er bruk av kunstig intelligens i sitt rette element til å hjelpe veieiere. 

– Dersom fylkeskommunen som infrastruktureier skal tenke nytt og nyttiggjøre oss av utviklet teknologi, må vi tørre å legge bort tradisjon og se mot mer smarte og bærekraftige løsninger, sier Solveig Sandnes, seniorrådgiver og samfunnsviter, i strategistaben.