Samferdselsetaten og Plan- og kulturetaten i Troms fylkeskommune mottok 36 søknader til mulighetsstudien «Kunst langs vei» innen fristen 15.september.
Søknader fra både etablerte og yngre kunstnere og arkitekter kom fra hele landet og utlandet.
I vurdering av søknadene har prosjektgruppen, med kunstkonsulent i spissen, lagt vekt på høy kunstnerisk kvalitet, erfaring med prosjekter i offentlige rom, og god gjennomføringsevne.
Arnold Johansen er kunstkonsulent i prosjektet. Han har lang erfaring både som kunstner og kunstnerisk konsulent, for blant annet Sámediggi/Sametinget, Bardufoss videregående skole og Tromsø Brannstasjon.
– Kunstnere som er invitert til å være med videre har nødvendig erfaring og fleksibilitet som skal til når de skal jobbe med en så komplisert oppgave. Det blir spennende å se hvilke løsninger de kommer med, sier Johansen.
Om kunstnerne i “Kunst langs vei”
Beret Aksnes og Vegard Moen
Beret Aksnes og Vegar Moen er to erfarne billedkunstnere som samarbeider om kunst i offentlige rom. Beret bor i Trondheim og er utdannet tekstilkunstner. Vegar kommer fra Røros, bor i Malmö, og jobber også med fotografi.
Siden 2008 har de gjennomført flere store oppdrag utendørs og har god kjennskap til forskjellige materialer og produksjonsmåter.
I Tromsø kan du oppleve kunstverket Fluehjerne, som Aksnes og Moen har laget til inngangspartiet til Medisin- og helsefagbygget på UiT.
Beret Aksnes & Vegar Moen, «Fluehjerne», Universitetet i Tromsø MH2, 2018, perforert speilpolert stål, LED-belysning. Fluehjernen er fotografert av Randi Olsen, Institutt for medisinsk biologi, UiT.
Vegar Moen
Mattias Härenstam
Mattias Härenstam er en kunstner med en spennende kunstnerisk praksis, som omfatter både skulptur, installasjon, tresnitt og videokunst. Härenstam har laget flere kunstverk til offentlige rom, blant annet et utendørs kunstverk på Langøyene, skulptur til Universitetsmuseet i Bergen.
Til nye Bardufoss videregående skole på Rustahøgda har Härenstam laget to kunstverk, innfreste relieffer i finerplateveggene i den indre kjernen i bygget, og en utendørsskulptur i gneis og messing.
Mattias kommer fra Sverige, men bor og jobber i Oslo.
Mattias Härenstam, «Alt som før var dødt" 2023, skulptur, Langøyene/ Oslo kommunens kunstsamling.
Trond A. Isaksen.
Michael Johansson
Michael Johansson er kjent for sine egenartede skulpturer og installasjoner laget med utgangspunkt i hverdagsobjekter, som skaper nye konstellasjoner, strukturer og geometriske mønstre.
Johansson jobber med temaer som på ulik vis er knyttet til stedets fortid, nåtid og fremtid. Han har bakgrunn fra Kunstakademiet i Trondheim. Han bor i Malmø.
Michael Johansson, «KUBIKK», 2015, permanent installasjon, Sjursøya, Oslo.
Michael Johansson
Prosjektet er støttet av Troms Holding AS.