Giellavahkku - Samisk språkuke

Kvinne i kofte med hender som reinhorn - Klikk for stort bildeJune Sommer Strask

Giellavahkku - Samisk språkuke (23. -29. oktober) arrangeres i år for femte gang. I den anledning turnerer flere samiske forfattere rundt om i hele fylket.

Arrangement i Troms

Tospråklig arrangement - June Sommer Strask og Sollaug Sárgon: Malene ja eatnanvuložat/Malene og de underjordiske 

Denne fortellingen handler om syv år gamle Malene som har det trist hjemme. En dag rømmer hun ut i skogen. Der møter hun en av de underjordiske, Málu. Like etter begynner det å skje mystiske ting i livet hennes. Etter fortellingen er det tid for en liten prat. For hvem er egentlig Ulda og kan Ulda hjelpe et barn? 

June forteller på norsk og Sollaug på nordsamisk. 

June Sommer Strask er norskspråklig samisk forfatter og kulturarbeider født i Finnmark, men vokst opp i Harstad. Sollaug Sárgon er samisk forfatter og pedagog fra Kautokeino.  

Dette skjer på Nordreisa bibliotek 23. oktober klokken 11:00 og på Storfjord bibliotek 24. oktober klokken 11:00.

June Sommer Strask: Spor i ord og joik 

Spor i ord og joik er en forestilling på norsk med samiske skapelsessagn fra boken Spor i ord – Luottát saniin. Sagnene handler om hvordan dyr ble skapt, om hvordan man med magi kan flytte øyer, forstyrre jaktlykken - og om å berge seg ute i livet. 

I den samiske joiketradisjonen finnes det joiker om det meste, og når June har fortalt et sagn om et dyr joiker hun dyret. Dyrejoikene er ofte morsomme og med en kort tekst som forteller om dyrets særegenheter. 

Forestillingen inneholder også et lite kurs i joik.  

Forestillingen kan oppleves på Bardu bibliotek 25. oktober klokken 10:00 og som familieforestilling på Målselv bibliotek samme dag klokken 18:00. Deretter besøker hun Sørreisa bibliotek 26. oktober klokken 11:00, og har familieforestilling på Ástávuona Giellagoahtie i Lavangen 18:00 før hun avslutter på Tjeldsund bibliotek 27. oktober klokken 10:00

Sollaug Sárgon: Mearariika/Havlandet 

Sollaug Sárgon leser utvalgte dikt fra sine fire diktsamlinger. Noen av diktene har tilknytning til hennes families sommerboplasser i Skardalen/Skárfvággi, Badjegieddi, Guoláš og Sabetjohka i Kåfjord. 

Sentrale temaer i diktene er fornorskningspolitikken og konsekvenser av denne som tap av språk, tradisjonelle verdier og kultur. Noe som er like aktuelt i dag. Hun tar opp hvordan storsamfunnets behov går på bekostning av våre naturressurser, verdier og liv. 

Sárgon er en samiskspråklig pedagog, coach og forfatter, bosatt i Kautokeino. Hennes debut som poet var med diktsamlingen Savvon bálgáid luottastit (2010). Den ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra det samiske språkområdet. Hennes dikt har blitt beskrevet som naturlyriske skildringer som henspiller på de samiske forfedrenes arv og naturfolkets levevis. 

Opplesningen finner sted på biblioteket på Senter for nordlige folk i Manndalen 23. oktober klokken 18:00.

 Arrangører: Giellasiida i samarbeid med Troms fylkesbibliotek og Kåfjord bibliotek 

GIELLARIEDJA / SPRÅKBRÅK med landsdelsmusiker Viktor Bomstad

Viktor Bomstad er landsdelsmusiker i joik i Troms og Finnmark fylkeskommune. Han har samisk bakgrunn og kommer fra Storfjord. Musikalsk er han inspirert av både jazz og samisk tradisjonsmusikk i en eksperimentell setting. 

Viktor ønsker å ha en workshop/interaktiv konsert i kulturbussen, der han først presenterer noe, før han og barna i felleskap leker med språklyder og improviserer musikalske forløp sammen.

Opplegget kan tilpasses barn 4-10 år. Hver workshop varer 10-15 min/ 30-45 min. avhenger av aldersgruppen.

Opplegget foregår inne i Bok- og kulturbussen og tilbys til Sandstrand Montesorriskole, Sandstrand barnehage, Ressan barnehage og Grov skole 30. oktober og Ånstad barnehage og Andørja Montesorriskole 31. oktober.

Moatren ja Niillas oahpásnuvvaba – Moatren og Nillas blir venner

Den handler om den kildinsamiske nieida - jenta Moatren som er på tundraen i Lujávri og plukker bær.  Her treffer hun på den markesamiske bárdni – gutten Niillas.
De hilser Bures – God dag til herandre og begynner å snakke og bli kjente med hverandre. Vi får også bli litt kjent med Čáhppe – en svart hund som kommer springende utfra buskene med en kurv full av blåbær.

Barna i barnehagen får lære seg å hilse Bures og Tirvv på samisk og fortelle hva de heter på samisk og om de er nieida – jente eller bárdni – gutt.

Fortellingen er hentet fra boka: Fearánat Sámis / På eventyr i Sápmi. Utøvere er Ann-Mari Thomassen, Janne Olsby og Aleksandr Slupachik fra Várdobáiki samisk senter. Passer for barn 3-6 år og varer 20-30 min.

Dette tilbudet gis til Kongsvik barnehage, Gausvik barnehage, Fauskevåg barnehage og Løvåsen barnehage.

Arrangement i Finnmark

Jens Martin Mienna – Nilla ja Ádegáhttu fiervvás - Nilla og Atekatt i fjæra 

Jens Martin Mienna leser og formidler på norsk og litt nordsamisk fra fjerde boka i serien om Nilla og Atekatt. I denne boka er de sammen med andre i fjæra. Nilla ønsker å gjøre noe annet, så de to drar videre på eventyr med fart og fantasi. Plutselig ser de noe i sjøen, og den ser ikke snill ut...

Lesestunden og boka er interaktiv - det betyr at publikum får være delaktig og også ta valg i fortellingen.

Mienna er fra Kautokeino og har skrevet mange barne- og ungdomsbøker på nordsamisk. Serien om Niilla og Atekatt er tospråklige med tekst på nordsamisk og norsk for aldersgruppen 3-9 år.

Mienna besøker Båtsfjord bibliotek 23. oktober klokken 10:30 og Berlevåg bibliotek 13:00. 24. oktober 10:30 er han på Vardø bibliotek og klokken 12.30 på Vadsø bibliotek. 

Saia Stueng: Eallá dušše oktii 

Saia Marilena Stueng debuterte med den nordsamiske ungdomsromanen Hamburgerprinseassa i 2017.  Med denne fikk hun mye oppmerksomhet og boka ble utsolgt fra forlaget kort tid etter at den var publisert. Et viktig tema i boka var mobbing og det å være utenfor. 

Nå har hun kommet med oppfølgeren til denne: Eallá dušše oktii. Boka handler blant annet om forelskelse mellom to jenter. Máren følger samfunnets normer og er fanget i et destruktivt heterofilt forhold, mens Ánne er en populær frittalende popartist som fronter samers rettigheter. En dag begynner Máren å stalke Ánne. "Jeg gir meg ikke før hun er min". 

Saia leser utdrag fra boka og samtaler med elevene om temaer i boka.

Saia Stueng kommer til Tana bibliotek 24. oktober klokken 10:00, Karasjok 25. oktober klokken 08:30 og Kautokeino folkebibliotek 3. november klokken 13:30. 

Mary Ailonieida Sombán Mari – Arvedavgeriikii 

I denne bildeboka blir vi tatt med til regnbuelandet og fargenes verden. En midtsommer blir alle fargene invitert på fest til Rássegáldu. Alle koser seg helt til det begynner å tordne og lyne. Den store Gullskyen ankommer festen. Etter det blir regnbuen skapt og da ble det fest! Fargene lyste og var glade. De hadde venner!

Mary og illustratør Sissel Horndal er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i år med denne bildeboka. I løpet av høsten blir boka gitt ut på norsk.

Mary debuterte som forfatter i 1976 med den første samiske barneboka som er gitt ut: Ámmul ja alit oarbmælli. Siden den gang har hun gitt ut flere bøker for både barn og voksne og de er ofte forankret i samisk mytologi og tankemåte.  

Arrangementet er på nordsamisk og skal være på Porsanger bibliotek 24. oktober klokken 10:00, på Nesseby bibliotek 25. oktober klokken 10:00, på Sametingets bibliotek i Karasjok 26. oktober klokken 12:00 og på Tana folkebibliotek 27. oktober klokken 10:00.

Mary Ailonieida Sombán Mari – Beaivváš mánát/Leve blant reptiler 

Beaivváš mánát /Leve blant reptiler er en bok med rasende lyrikk, der Somby tematiserer fornorskningsprosessen, rasisme, kolonisering, maktmisbruk og neglisjering fra myndighetenes side. Boka er også en hyllest av det som gir oss liv. Av sola og det spirituelle, og de menneskene som er våre aller nærmeste. Sinnet, den rasende teksten og hyllesten til det livgivende er illustrert med forfatterens egne vakre kunstbilder, og omhyllet av et gullfarget bokomslag.

Diktsamlingen ble i 2021 tildelt prisen Årets vakreste bok, som deles ut av Grafill. I 2022 ble den nominert til Nordisk råds litteraturpris fra det samiske språkområdet.

Forfatteren forteller om boka og leser utvalgte dikt 26. oktober klokken 18.00 på Kautokeino folkebibliotek .

Niillas A. Somby: Gumppe diimmus 

I boka Gumppe diimmus (2016) trekker Niillas A. Somby linjene helt fra motstanden mot utbyggingen av Altaelva til åpningen av Sametinget og formaliseringen av samiske rettigheter. Samtidig er det Sombys personlige fortelling, hvor vi får følge ham gjennom denne tida, får innsikt i hva han følte, og hvorfor han dro for å forsvare samenes rettigheter på sin spesielle måte. 

Niillas A. Somby er kulturarbeider, forfatter og samepolitisk aktivist. Han var blant de ti som sultestreiket utenfor Stortinget i 1979 i forbindelse med Alta-konflikten og var deltaker i sprengningsforsøket i Alta i 1982. Boka ble gitt ut i norsk utgave i 2022: I ulvens time.

Somby forteller om og leser fra boka 26. oktober klokken 19:00 på Kautokeino folkebibliotek.

Turneene er arrangert av bibliotekene i samarbeid med Troms og Finnmark fylkesbibliotek og Sametingets bibliotek.