TIFF er i gang

– Jeg er stolt av filmbransjen i nord! Slik åpnet fylkesordfører Kristina Torbergsen den 20. filmpolitiske konferansen som fylkeskommunen arrangerer sammen med Rushprint under TIFF - Tromsø Internasjonale Filmfestival. 

En kvinne står på en scene foran et publikum og holder tale. Foto.  - Klikk for stort bildeI anledning TIFF er gamle Alfheim svømmehall gjort om til kinosal. Det var også her årets åpningskonferanse fant sted. Hanne Lille/Troms fylkeskommune.

Troms fylkeskommune er stolt hovedsponsor av TIFF, og har en lang tradisjon med å invitere filmbransjen til åpningskonferanse under festivalen, hvor aktuelle filmpolitiske tema settes i søkelyset.

Årets konferanse ser på de helt grunnleggende spørsmål for film- og tv-bransjen: Hva bør være målet med en offentlig filmpolitikk og hvorfor er det viktig å lage filmer og serier av høy kvalitet?

Fylkesordfører Kristina Torbergsen benyttet sin åpningstale til å skryte av filmbransjen i nord, samt å minne kulturminister Lubna Jaffery på et par punkter som er viktig for fremtiden: regelstyrte incentivordninger og strømmeavgift.

Les hele åpningstalen til fylkesordføreren under bilde.  

En kvinne står på en scene og holder tale. Foto.  - Klikk for stort bildeFylkesordfører Kristina Torbergsen åpnet den 20. filmpolitiske konferansen som arrangeres under TIFF - Tromsø internasjonal filmfestival. Hanne Lille/Troms fylkeskommune.

Kjære statsråd, filmbransje, frivillige og gjester av festivalen!

Takk for i går, og velkommen til nord, og til Troms.

Man skal ikke endre på en god tradisjon – så igjen startes det nasjonale filmåret her i Tromsø, med Tromsø Internasjonale Filmfestival.

I fjor møttes vi på Storgata Camping, og jeg lovet at vi skulle slå på stortromma i år, da det er den 20. gangen Troms fylkeskommune arrangerer åpningskonferanse sammen med TIFF. Hva syns dere? En ny visningsarena på TIFF.

Her er vi i Alfheim Svømmehall – et landemerke og en arkitektonisk perle i Tromsø.

I dag er det ikke vann i bassenget, men da Cecilie Mosli fra Malangen, til venstre ut fjorden her (peke mot venstre) og fotograf John-Erling Holmenes Fredriksen fra Tromsø, ønsket vann i bassenget for å filme Snøsøsteren, akkurat her, på denne lokasjonen – strakk Tromsø kommune seg langt for å legge til rette for det. Februar i fjor var det igjen vann i bassenget.

Det var mange av oss som koste oss med filmen Snøsøsteren i julen. Flere millioner har nå sett filmen med bilder fra Tromsø-regionen og et flammende nordlys. Blant de mest sette filmene på Netflix denne julen, noe som ytterligere forsterker reiselivsnæringens historiefortelling om nord, natur og nordlys. Og i forrige uke mottok filmen markedsføringsprisen som årlig deles ut av NHO Reiseliv Nord-Norge.

TIFF er ikke bare en filmfestival; det er en viktig stemme i samfunnet vårt. De pågående samfunnsdiskusjonene rundt om i verden minner oss om at arbeidet for mangfold, aksept og inkludering fortsatt er avgjørende.

I dag kjenner befolkningen i Arktis konsekvensene av den geopolitiske situasjonen på kroppen, og mange finner trøst i kulturuttrykk som kan hjelpe til med å sette ord på den nye situasjonen vi befinner oss i.  

For å motvirke at avstandene øker, spiller sivilsamfunnet og kulturlivet en avgjørende rolle. Kultursektoren har et forsonende potensiale gjennom å være en arena for kritisk samfunnsdebatt. Et levende og kritisk ytringsrom er essensielt for demokratiet. Det gjør vi gjennom film og derfor er det så viktig at regjeringen styrker den regionale filmsatsingen. Det er her historiene skapes.

Det er også veldig bra at Regjeringen har tatt inn egne kapitler om kultur, kulturarv og medienes betydning for sivil motstandskraft i den ferske Totalberedskapsmeldingen. Dette er perspektiver som har vært viktige for oss å få med i det arbeidet. Det handler om identitet, bo- og blilyst og viktige sosiale og demokratiske verdier, som også film i høyeste grad bidrar til.

TIFF har vært ramme for et utmerket og langsiktig samarbeid mellom NRK og Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI), som vi får høre om senere på konferansen.

I 2019 arrangerte de workshop under festivalen for produsenter og manusforfatter med mål om nye drama-serier fra Sápmi, på samisk, - vist på NRK.

Nå har den første serien Oro jaska kommet på NRK, og seinere i år kommer Heajastallan/Bryllupsfesten. Begge er også støttet av Arktisk Film Norge Invest.

Dette er serier vi har sett fram til – som også er viktig og knytter dem til vårt pågående arbeid for sannhet og forsoning. Hver og en av oss har en rolle å spille i denne viktige prosessen.

Så jeg ønsker å skryte av det strålende arbeidet som ISFI gjør, og NRK som har blitt med og sett viktigheten og satset på det. Gleder meg til å høre mer om dette. Og håper dette kun er starten. Vi trenger samisk, moderne innhold og at sentrale institusjoner som NRK og NFI er med.

Norsk filmproduksjon er basert på offentlig støttesystem.

Det tar tid å bygge en bransje – og en filmskaper må tørre å stå i det.

10 år og nå et spennende prosjekt: Emilie Blichfeldt fra Senja er klar med sin spillefilmdebut som skal både til Sundance og Berlin. Emilie er et produkt av Troms sin filmsatsing, med start på Filmveksthuset TVIBIT. Jeg gleder meg til å høre Emilie fortelle om prosessen her i dag, og ikke minst se filmen når den får Norgespremiere.

Jeg er stolt av filmbransjen i nord, som gir oss et mangfold av historier og som speiler oss som enkeltmennesker. Det har betydning for vår identitet. Jeg er imponert og blir stolt!

Kjære statsråd – du kjenner godt til regionens forventning til regjeringens filmpolitikk, men her får du den igjen:

  • regelstyrt incentivordning, det har noe å si for regional filmsatsing
  • strømmeavgiften - eks Netflix som nå har brukt Tromsø som kulisse for Snøsøsteren. Uproblematisk at de re-investerer i norsk filmbransje, andre land har hatt dette på plass lenge, hvorfor ikke Norge?
  • se regionenes styrker – regionene er ikke konkurrenter seg imellom – sats på forskjellene, for vi er alle en del av den nasjonale filmpolitikken.

Nord har en unik sirkumpolar plassering med grenser til flere land. Få folk, men klarer å få frem noen markante historier.

Dette kan satses på for å løfte filmpolitikken.

Regional film er også nasjonal og internasjonal film.

Du har et mulighetsrom frem til valget.

Så er jeg sikker på at statsråden får mange gode råd utover dagen.

Jeg gleder meg til å høre innspillene fra bransjen sjøl.

Takk for meg!