Fylkeskommunalt budsjett med mørk horisont

Fylkeskommunedirektøren legger frem en økonomiplan med relativt god balanse. Men den høye investeringstakten, prisstigningen og endringer i rammebetingelser vil legge press på den fylkeskommunale økonomien fremover.

Fylkeskommunedirektøren har lagt fram sitt forslag til budsjett for 2025 og forslag til økonomiplan for 2025-2028. Her kan man se at det er mørke skyer i horisonten, men med solgløtt innimellom.

– Investeringstakten er høy, samtidig som det er et betydelig vedlikeholdsetterslep på fylkesvei og bygningsmasse. Det er derfor foreslått å overføre midler fra drift til investering. Dette grepet vil bidra til å bedre fylkeskommunens netto driftsresultat, sier fylkeskommunedirektør Camilla Bjørn.

En av de mørkeste skyene i horisonten er den nedgangen i antallet elever i den videregående opplæringen. Videregående opplæring er fylkeskommunens største tjenestetilbud, og befolkningsframskrivingen viser at antallet 16-åringer i Troms vil falle med over 20 prosent de neste ti årene.

– Det er lagt inn en økning i budsjettet for kompetanse på 27 millioner kroner for å møte nye lovpålagte oppgaver, mens det samtidig er lagt opp til at kompetanseetaten må ta ned sin generelle drift med 20 millioner kroner. Den forventede nedgangen i antall personer i denne aldersgruppen de nærmeste årene er satt med stor sikkerhet, og tjenestetilbudet må derfor innrettes etter færre elever på de videregående skolene i årene som kommer, sier fylkeskommunedirektøren. 

Bjørn viser også til at budsjettet til kompetanse er krevende sett i ly av den nye opplæringsloven, som innfører nye rettigheter til både ungdommer og voksne for rett til opplæring. Rettigheter som overstiger det som er kompensert i rammetilskuddet fra staten.

Solgløttet på utdanningssiden er at det er satt av 1, 5 milliarder kroner til investering i nye skoler i økonomiplanen. Her ligger forprosjekter for nye skoler i Nord-Troms og Senja (Gibostad), ferdigstilling av Ishavsbyen i Tromsø, samt nytt skolebygg i Harstad.

Det skal også investeres stort innen tannhelsetjenesten, med nye tannklinikker i Sør-Troms og Tromsdalen, samt en utvidelse av Tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord-Norge (TkNN). Innen tannhelsetjenesten er det satt av 195 millioner kroner til satsingen.

– Så ser vi at kostnadsøkningen på driftskontrakter på vei og kollektiv fortsatt er økende utover prisveksten i samfunnet generelt, noe som er svært utfordrende. Derfor er det satt av 20 millioner kroner ekstra til kollektivtrafikken for nettopp å møte dette økende gapet mellom de statlige overføringene for å dekke prisveksten, og den reelle prisveksten. Uten at dette på lang nær er nok til å fylle gapet, noe som vil bli krevende for å kunne opprettholde kollektivtilbud og veistandard på forventet nivå, sier Camilla Bjørn.

Se hele budsjettforslaget

Budsjett 2025 og økonomiplan 2025-2028 finner du her* 

*Det er lagt ut en ny web-versjon av budsjett 2025/økonomiplan den 12.11. 

Følgende endringer er gjort;

  • Politiske spørsmål og svar som er besvart er tilgjengelig på forsiden, av web-publiseringen.
  • Det er gjort en korrigering av fordelingen av budsjettramme mellom avdelingene på samferdselsetaten. Opprettingen skyldes en feil i den opprinnelige versjon og medfører ingen reelle endringer.
  • To investeringsprosjekter på samferdsel er nå korrekt knyttet til avdeling infrastruktur/vei. Disse var feilaktig knyttet til mobilitet. Endringen medfører ingen reelle endringer.

Utvalgte nøkkeltall

Totale driftsinntekter – 6.103.842.000

Totale driftsutgifter – 5.629.675.000

Netto driftsresultat – 120.348.000

Driftsresultat i prosent av driftsinntekter – 2 prosent

Årlige investeringer – 1.381.607.000

Andel lånefinansiering 2025 – 42 prosent

Netto lånegjeld – 3.752.923.000 (2024) – øker til 5.596.859.000 (2028)

Gjeldsgrad – 68 prosent

Avdrag – 177.494.000

Renteutgifter – 222.327.000

Netto finans og avdrag i prosent av brutto driftsinntekter – 5,8 prosent

Innbyggere i Troms – 169.582