Søknadsfrist 1. mars
- Frist for å søke om skoleplass. Søknadsportalen vigo.no åpner for søking til videregående opplæring i uke 2
Hvor kan du søke?
Søkere med ungdomsrett i Troms har etter søknad rett til videregående opplæring i fylket. Ungdomsretten gjelder også deg med bostedsadresse på Svalbard.
Vi har også en grenseavtale med Finnmark og Nordland, som gir enkelte rett til å søke seg inn på utvalgte videregående skoler der.
Les mer om ungdomsrett, søkere fra Svalbard og grenseavtalen her
Troms består av fire inntaksregioner
- Sør-Troms
- Midt-Troms
- Tromsø
- Nord-Troms
Du har rett til inntak på en skole i inntaksregionen du har folkeregistrert adresse 1. mars i inntaksåret. Dersom du ønsker inntak til et utdanningsprogram eller programområde som ikke finnes i egen inntaksregion, kan du søke inntak til en inntaksregion som har dette tilbudet.
Søkere fra hele landet stiller likt ved søking til landslinjer og de statlige samiske skolene i Karasjok og Kautokeino. På de to sistnevnte skolene har samisk ungdom førsterett.
Se veileder VIGO Søknad (2025-2026) (PPTX, 5 MB)
Hva kan du søke på?
Du finner oversikt over opplæringstilbudene i Troms her:
- Vilbli.no
- De enkelte skolene har også oversikt over opplæringstilbud på sine nettsider
Dersom du har tatt videregående opplæring i et annet nordisk land og ønsker å fortsette opplæringen i Troms: Nordisk samarbeid om videregående opplæring
Se oversikt over våre skoler og lenker til deres nettsider her
Merk: Dersom et av dine skoleønsker blir lagt ned, tar vi kontakt med deg for ny søknad.
Viktig å huske når du søker
- Vi anbefaler at du forhåndssvarer JA på tilbud om skoleplass og ventelisteplass når du søker i vigo.no. Les mer om å svare på tilbud om plass på vilbli.no
- Sjekk om du må hake av noen punkter under tilleggsopplysninger
- Du har ansvar for at innholdet i din søknad er oppdatert. Ta kontakt med oss ved endringer eller feil, både før og etter frister. Her finner du kontaktskjema for henvendelser om videregående opplæring
- Dersom du ikke er folkeregistrert i Troms 1. mars, må du dokumentere planlagt flytting innen 15. juni for å ha rett til skoleplass i Troms. Ny adresse må være registrert i folkeregisteret innen 10. august. Flyttemeldingen til Folkeregisteret må du sende tidligst 31 dager før og senest 8 dager etter du har flyttet. Dersom adressen ikke er endret i folkeregisteret 10 august kan du dokumentere sende skjermbilde av den sendte flyttemeldingen.
- I inntakskalenderen finner du oversikt over viktige datoer i forbindelse med inntak til videregående opplæring i Troms
Tilbud om skoleplass
Du kan få tilbud om skoleplass på en annen skole i din inntaksregion enn den skolen du har søkt på. Dette er avhengig av karakterpoengene dine.
Bestemmelser for enkelte skoler og yrker
Noen studieretninger har spesielle bestemmelser for opptak. Les mer under.
For å få læreplass og ansettelse innen flyfag stilles det krav om uttømmende politiattest. Kontakt skolen for nærmere informasjon.
Merk at det er helsekrav til personell som skal tjenestegjøre på skip og flyttbare innretninger.
Søkere til Vg1 Helse- og oppvekstfag kan ønske seg til avdeling Nordreisa eller Skjervøy. Det gjøres under tilleggsopplysninger i søknaden på Vigo. Det er likevel skolen som avgjør hvilken avdeling du får plass på.
Idrettsfag tilbyr mange forskjellige idrettsgrener. Søkere til Vg1 idrettsfag og Vg1 studiespesialisering med toppidrett må opplyse hvilken idrettsgren de ønsker. Fordi det er stor pågang til de bestemte tilbudene må det også oppgis et alternativt ønske til idrettsgren. Skolen avgjør hvilke idrettsgren du får tilbud om opplæring i.
På Vg1 Helse- og oppvekstfag søker alle elevene om politiattest etter skolestart.
Søkere som ønsker seg til yrker innen elektrofag, luft- og sjøfart, politi og brannvesen må sjekke fargesynet sitt, fordi utøvelsen av disse yrkene ikke er forenlig med svekket fargesyn.
Søkere med helseplager bør rådføre seg med lege dersom de skal søke bestemte yrkesfag. Ulike allergier er for eksempel ikke forenlig med yrker som som frisør eller kokk, mens epilepsi og ulike fysiske helseplager ikke er forenlig med helsefagarbeider, tømreryrket, rørleggeryrket, elektrikeryrket eller det å jobbe som yrkessjåfør. I enkelte tilfeller kan psykiske helseplager også være utfordrende i enkelte yrker.
Sentralbord Troms fylkeskommune, telefon: 77 78 80 00
Har du spørsmål om inntak? Her finner du skjema for å ta kontakt.