Arktisk råd er et sirkumpolart samarbeidsorgan som består av Norge, Danmark (inkl. Grønland og Færøyene), Sverige, Finland, Island, USA, Canada og Russland. De arktiske urfolksgruppene er permanente deltakere i rådet. I tillegg har en rekke ikke-arktiske stater og mellomstatlige og mellomparlamentariske organisasjoner status som observatører i rådet. Sekretariatet for Arktisk råd ligger i Tromsø.
Hovedtemaene i Arktisk råd har vært bærekraftig utvikling og miljø. De siste årene har rådet imidlertid utvidet sitt arbeidsfelt. I 2011 inngikk Arktisk råd sin første juridisk bindende avtale som gjelder samarbeid om søk og redning. I 2013 signerte de arktiske statene en forpliktende avtale om beredskapssamarbeid ved oljesøl, og i 2017 en avtale om forskningssamarbeid. Arktisk råds arbeid foregår per i dag i seks permanente arbeidsgrupper som dekker følgende programområder:
- Arbeidsgruppe mot forurensning i Arktis (ACAP)
- Arbeidsgruppe for overvåking og vurdering av det arktiske miljøet (AMAP)
- Arbeidsgruppe for bevaring av arktisk flora og fauna (CAFF)
- Arbeidsgruppe for forebygging av og beredskap ved ulykker (EPPR)
- Arbeidsgruppe for beskyttelse av det arktiske marine miljøet (PAME)
- Arbeidsgruppe for bærekraftig utvikling (SDWG)
Formannskapet i rådet alternerer mellom medlemslandene og varer normalt i to år. Fra 2023-2025 har Norge formannskapet i Arktisk råd.
Hovedtemaene under formannskapet er hav, klima og miljø, bærekraftig økonomisk utvikling, og folk i nord.
Les mer om Arktisk råd her
Les mer om Norges formannskap i Arktisk råd her