Forskrift om folkevalgtes arbeidsvilkår

2 Forskriftens virkeområde

2.1 Generelt  

Forskriften har som formål å sikre den som har et fylkeskommunalt tillitsverv kompensasjon for sin arbeidsinnsats som ombud, erstatte tap i arbeidsinntekt, samt dekke utgifter forbundet med tillitsvervet, slik det er bestemt i kommuneloven § 8-3, 8-4 og 8-5.  

2.2 Fortolkninger  

Fylkesutvalget har fullmakt til å fortolke reglementet og avgjøre tvilstilfeller.  
Grunnlaget for godtgjørelsene er den godtgjørelsen Stortingets lønnskommisjons fastsetter for stortingsrepresentantene. Virkningspunkt for endringer er 01.05. dersom ikke annet er bestemt. Basisgodtgjøring utgjør 100 % av stortingsrepresentantenes godtgjøring, og dette blir heretter brukt som referanse for godtgjøringer.

Fylkeskommunen bruker Statens reiseregulativ som grunnlag for reiseoppgjør. Reiseregninger skal leveres elektronisk. Fylkestinget har vedtatt egne retningslinjer for tjenestereiser – folkevalgte i Troms. Summeringsprinsippet legges til grunn for utregning av den faste godtgjøringen. Den samlede godtgjøringen til enkeltrepresentanter, utenom fylkesordfører og fylkesvaraordfører, kan ikke overstige 90 % av basisgodtgjøringen.  

Reglene om godtgjøring gjelder i all hovedsak politisk valgte medlemmer til faste utvalg, styrer og råd, samt fylkesutvalget.  

Heldagspolitiker er den som har minst 70 % godtgjøring av basisgodtgjøringen. 

2.3 De forskjellige arter godtgjøring  

Litt forenklet kan det sies at reglene omfatter to hovedtyper godtgjøring:  

  1. Vederlag for det arbeid som utføres (fast godtgjøring og møtegodtgjøring).  
  2. Vederlag for utlegg (kostgodtgjøring, utgifter til overnatting, godtgjøring av reiseutgifter, pendlerreise, tapt arbeidsfortjeneste og omsorgsarbeid o.l.).