Rapportlansering: 101 idéer for befolkningsvekst i nord

Innspillpanelet for tiltakssonen lanserte sin rapport under det siste fylkestinget i Troms og Finnmark. De foreslår åtte nye tiltak og over hundre ideer til styrkning av tiltakssonen for Finnmark og Nord-Troms.

Fire kvinner og en mann poserer med en rapport. Foto.  - Klikk for stort bildeF.v.: Paneldeltakerne Vibeke Tannvik og Karen B. R. Martinsen, tidligere fylkesrådsleder i Troms og Finnmark Kristina Torbergsen (Ap), paneldeltaker Bjørn Johansen og Rakel Lund Heggelund. Hanne Lille/Troms fylkeskommune.

Innspillpanelet for tiltakssonen, som fylkesrådet i Troms og Finnmark satte ned våren 2023 har avsluttet arbeidet og lagt fram sin rapport. Panelet anbefaler åtte konkrete tiltak i tillegg til mer enn 100 idéer som kan inspirere det videre samarbeidet. 

Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap), som har ledet panelet, oppfordrer de to nye fylkeskommunene til å bruke rapporten i det videre arbeidet med å utvikle og forbedre tiltakene - som skal bidra til at flere velger å bo og bli i denne regionen. 

Unngå offermentalitet

– Det har vært nyttig og inspirerende å invitere sammen ulike stemmer slik det er gjort i panelet, sier hun.

Deltakerne har vært folkevalgte, innbyggere og ungdom samt representanter for partene i arbeidslivet og regionrådene i tiltakssonen. Panelet har jobbet med utgangspunkt i en mulighetsfokusert arbeidsmetodikk. Ved å tenke utenfor boksen, snu alle steiner og lete etter muligheter og positive ting ville panelet unngå offermentalitet og elendighetsfokus i arbeidet. 

– Framover må alle gode krefter i regionen bli invitert inn i det viktige arbeidet med å skape politikk og tiltak som faktisk virker. Den beste politikken for oss i nord skapes av oss i nord, sier Torbergsen videre.  

Panelets konklusjoner og anbefalinger vil være viktig i ny politikkutvikling opp mot innspill til regjeringa hvor målet er å løfte fram tiltak for å snu demografiutviklinga i tiltakssonen. Panelet legger fram en smørbrødliste med 101 idéer som bør tas med i det videre arbeidet og konkluderer med åtte tydelige anbefalinger 

Det må bo folk her 

Bosetting er avgjørende for sikkerhet og beredskap.  At det bor folk i Nord-Troms og Finnmark er den del av den nasjonale sikkerhetspolitikken og nordområdene må derfor satses på gjennom styrking av tiltakssonen.  

Innspillpanelet har jobbet parallelt med at flere store offentlige utredninger peker på den økte sikkerhetspolitiske betydningen av stabil befolkning og tydelig tilstedeværelse av sivil makt og myndighet i denne delen av landet.  Både forsvarskommisjonen og totalberedskapskommisjonen har tydelige budskap som ikke er til å misforstå. 

Mer samarbeid – mindre konkurranse 

Innspillspanelet konkluderer med at det er behov for et samlet krafttak i regionen og at vi som bor her må bygge kultur for mer samarbeid og mindre konkurranse.  

Noen spørsmål som dukket opp underveis var:  

  • Hvordan kan vi unngå at mangel på arbeidskraft skaper en konkurransesituasjon?
  • Hvordan kan organisasjoner og store arbeidsgivere dele erfaringer og samarbeide bedre om tiltak? 
  • Er det sånn at økonomiske kompensasjonsordninger fra staten blir en hvilepute som medfører at arbeidsgivere ikke selv tar ansvar og legger egne midler i potten. 

Dette er et dilemmaer som innspillpanelet mener bør løftes til videre debatt. 

Åtte anbefalinger 

Dette er panelets ønsker for tiltakssonen:

  1. Like vilkår for statlige virkemidler i hele sonen  
  2. Markedsføringa av virkemiddelsonen må styrkes og det må gis et nytt navn på sonen. 
  3. Utvide nedskriving av studielån til 50.000 og utvide den ekstra nedskrivinga til flere yrkesgrupper det er stort behov for i dag og som vil øke i framtida. F. eks sykepleiere. 
  4. Gjeninnføre økt barnetrygd. Denne bør dobles sammenliknet med dagens sats.  
  5. De regionale trainée-ordningene i Nord-Troms og Finnmark er et godt virkemiddel for å få folk til å flytte hit og må bli en integrert del av tiltakssonen og drifta av ordningene må få fast finansiering over statsbudsjettet. 
  6. Få på plass ulike modeller og ordninger for å øke andelen tilgjengelige boliger.  
  7. RUP (regionalt utviklingsprogram) må inn i fylkene igjen. Det må opprettes søkbare midler til næringsutvikling i Nord-Troms og Finnmark.  
  8. Fritak for arbeidsgiveravgift må videreføres og arbeidsgiveravgiften på inntekt over 850.000 må fjernes innenfor tiltakssonen, slik at det blir et reelt fritak for arbeidsgiveravgift i tiltakssonen. 

Rapporten ble lansert under det siste felles fylkestinget for Troms og Finnmark fylkeskommune i Kirkenes 12. desember. 

Les hele rapporten her (PDF, 10 MB)

Denne saken har tidligere vært publisert på nettsiden til Troms og Finnmark fylkeskommune.