Tverrfaglig seminar: Kunst langs vei

Samferdselsetaten og Plan- og kulturetaten i Troms fylkeskommune inviterer til et spennende tverrfaglig seminar om kunst, veginfrastruktur og stedsidentitet.

Dato
7. november 2024
Tid
10:30 - 16:00
Sted
Fylkeshuset i Tromsø, møterom Stortorget

Meld deg på

  • Påmeldingsfrist: 4. november
  • Påmelding er bindende.
  • Manglende oppmøte til seminar og lunsj faktureres med kr 250. Frist for kansellering av påmelding er 6. november kl. 12.

Kunst i offentlig rom er fysisk tilgjengelig for alle uansett alder, kjønn, etnisitet eller sosial bakgrunn, uten adgangsbegrensning. Den beriker omgivelsene i dagliglivet, og kan styrke opplevelsen av tilhørighet. Kunst som en del av vegmiljøet kan være en stedsmarkør og virke identitetsforsterkende. Kunst i offentlig rom er også sett i sammenheng med reiseliv og næringslivet i distriktene.

Med det tverrfaglige seminaret Kunst langs vei ønsker vi å rette søkelys på kunst og veginfrastruktur. Vi vil lære mer om hvordan kunst kan være med på å gi byrom og tettsteder rundt og i nærheten av veginfrastruktur egen identitet. 

Prosjektet er støttet av Troms Holding AS.

Program

10:30-11:00 Ankomst, registrering, kaffe og te 

11:00-11:10 Velkommen ved Troms fylkeskommune: Arild Olsen, tunnelforvalter, Samferdselsetaten og Jasmina Bosnjak, prosjektleder og rådgiver kunst, Plan- og kulturetaten

11:15-11:30 Oppgradering av Tromsøtunnelene, Eirin Fjærtoft, ingeniør og prosjektleder for oppgradering av Tromsøtunneler, avd. Infrastruktur, Samferdselsetaten

11:35 -12:10 Korte kunstnerpresentasjoner: Beret Aksnes & Vegar Moen, Mattias Härenstam, og Michael Johansson er invitert til å lage utkast til utforming av tunnelportalene og området rundt portalene, for tunnelene Langnes, Hansjordnes og Breivika i Tromsø. 

12:15-13:00 Lunsj i kantina

13:00-14:15:

Tema: Tromsø

Kunstprosjekter i Storgata, Tromsø kommune, Nina Mathisen, kunstrådgiver

Renovering av Storgata, et av Tromsøs aller mest offentlige områder er i full gang. Nina Mathisen i Tromsø kommune vil fortelle om kunstverkene som snart er på plass i krysset ved Bispegata, ved Stortorget og ved krysset mot Fredrik Langes gate.

Kort byhistorieforedrag: områdene rundt tunnellinnslagene på Tromsøya, med Erling Steenstrup, arkitekt

Tromsø sett med geologøyne

(navn kommer)
 

14:15-14:30 Pause

14:30-15:45:

Tema: Kunst langs vei

Skulpturlandskap Nordland, Nordland fylkeskommune ved Maria Lyngstad Willassen, rådgiver kunst- og kulturutvikling

Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling bygget i perioden 1992-98 og 2009-15. Bak kunstverkene står 36 kunstnere fra 18 forskjellige land. Prosjektet er ikke i seg selv relatert til veien, men mange av kunstverkene er plassert i tilknytning til vei. Skulpturene i de 34 kommunene i Nordland, i tillegg til to skulpturer i Troms, gir enkeltkommunene en identitet, og samtidig fungerer som en stolt merkevare for hele regionen.

Kunstner Viel Andresen Bjerkeset om sitt kunstnerkskap

Viel Bjerkeset Andersen har hatt flere oppdrag for Statens vegvesen. Hennes verk «Refleksbilen» på støyveggen mellom Høvik og Blommenholm er ett av få kunstverk valgt ut i Nasjonal Verneplan. Et annet verk, en ellipseformet skulptur «Sfæren», befinner seg i en rundkjøring ved enden av Bragenestunnelen. Skulpturen omtales som et landemerke og et symbol for Drammen. I 2004 ble Bragernestunnelen tildelt vegdirektøren pris «Vakre vegers pris».

Om Nasjonale turistveger, Statens vegvesen ved Per Ritzler (via Teams)

Nasjonale turistveger er en landsdekkende attraksjon med nasjonal og internasjonal appell, og med Vegdirektøren som attraksjonseier. Turistvegsseksjonen i Divisjon Transport og samfunn i Statens vegvesen har ansvar for det daglige arbeidet. Ved siden av arkitekturen, er ambisjonen et kunstverk på alle strekninger, unntatt de som fra før har kunstverk gjennom Skulpturlandskap Nordland. Til i dag har seks kunstnere fra inn- og utland bidratt med sine verk. Frem til 2029 er planen å investere ca. 6 milliarder kroner på turistvegsatsingen, hvorav 5 milliarder kroner over Samferdselsdepartementets budsjett. Turistvegfinansieringen begynte i 1994. I Troms går Nasjonal turistveg Senja mellom Botnhamn og Gryllefjord [862] [86], med avstikkere til Husøy og Mefjordvær 
 

15:45-16:00 Oppsummering, avslutning
 

Arrangør

Samferdselsetaten og Plan og kulturetaten

Kontakt

Jasmina Bosnjak